Ботулізм! Як запобігти захворюванню? (пам'ятка для населення)
Ботулізм — це дуже небезпечне і в багатьом випадках смертельне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених бактеріями групи клосіридій. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше - до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в оркнізм хворого. Збудник ботулізму широко поширений в природі (у грунті, прибережному мулі, піску берегів, через що прісноводна риба часто є джерелом зараження людини ботулізмом). Ботулінічні токсини потрапляють в організм через недостатньо оброблену їжу та її неправильне зберігання. У хворих спостерігається нудота, блювання, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одна з характерних для ботулізму ознак - погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Унаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови га втрата голосу. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря!
Ботулізм не передається від людини до людини. Основною причиною захворювання на ботулізм - є вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму: зіпсовані домашні консерви з м’яса, риби, грибів, рідше
- овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені: в’ялені та копчені продукти домашнього приготування. Також, реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.
Рекомендації щодо запобігання захворювання на ботулізм: неприпустимі придбання риби та рибної продукції у невстановлсних (не зареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та в місцях стихійної торгівлі:
- не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином;
- купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
- не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;
- для консервування використовувати тільки свіжі, доброякісні, без ознак псування продукти;
- суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
- домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
- перед вживанням. їжу потрібно понюхати (продукт, інфікований ботулізмом, часто пахне протухлим жиром);
- якщо консервовані продукти із зміненим виглядом, смаком, спостерігається бомбаж, їх потрібно ліквідувати.
Будьте обережними, зважаючи на таку небезпеку, яка зазвичай посилюється в теплу нору року. Не забувайте мити руки після прогулянки і тим більше після садових робіт. Привчіть до нього і ваших дітей. Тільки чистота та гігієна зможуть уберегти вас від цієї страшної недуги.
Полтавське районне управління Головного управління Держи родспоживс.пужби в Полтавській області