Новосанжарська селищна територіальна громада
Полтавський район, Полтавська область

Обережно! Лептоспіроз!

Дата: 06.10.2023 14:07
Кількість переглядів: 315

Фото без описуУ Полтавській територіальній громаді зафіксували випадок захворювання людини на лептоспіроз!

 

Лептоспіроз - небезпечна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником-бактерією Leptospira. Без лікування лептоспіроз може призвести до ураження нирок, печінки, менінгіту (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерті.

Тож, аби попередити випадки інфекційних захворювань на лептоспіроз, розкажемо кілька простих правил, як вберегтися від недуги!

Джерело інфекції - мишоподібні гризуни, щурі, польові миші, землерийки. Де вони, там і мікроскопічні лептоспіри, що їх тварини виділяють з сечею. Відтак потенційно заразним стає все, де пробіг гризун: городня ділянка, підвал, трава чи пісок біля озера. Лептоспіри зберігають життєздатність у природних водоймах від 7-ми до 30-ти днів, у вологому ґрунті від 3-х до 9-ти місяців, у харчових продуктах – декілька днів.

У весняно – осінній періоди лептоспіри активізуються, і щоб підхопити їх, іноді досить торкнутися трави чи землі незахищеними руками (через дрібні ранки збудник легко потрапляє в організм), попити води з потічка чи навіть просто вмитися нею.

Крім того збудники можуть проникати в організм через слизові оболонки не лише порожнини рота, а очей і носа. Саме тому лептоспірозом може закінчитися пікнік на природі, робота на городній ділянці, прибирання підвалів та купання у водоймах .

Хворіють не лише люди. Велика рогата худоба, свині, собаки також вразливі до лептоспір. Збудник виділяється із сечею. І небезпечно, що від тварин може заразитися й господар.

Ознаки лептоспірозу: біль у м’язах, особливо литкових. Хвороба на початку може нагадувати застуду: підвищується температура тіла, з’являється загальна слабкість, нежить, сильний головний біль і люди лікуються на свій розсуд. Утім чаями і пігулками від температури хворобі не завадити.

Остаточно визначитися з причиною нездужання, уже в перші ж дні допоможе спеціальний аналіз крові.

Розрізняють жовтяничну та безжовтяничну форми лептоспірозу. Коли йдеться про жовтяничну форму, з перших днів хвороби відзначають пожовтіння шкіри з максимальним розвитком до 4-6-го дня. Подібно проявляється й вірусний гепатит А – хвороба брудних рук. Але лептоспіроз, на відміну від гепатиту А, набагато тяжка й підступна недуга. Якщо не вживати відповідних ліків, розвивається ураження печінки, нирок, серцево-судинної системи, легень. А успіх лікування залежить від раннього звернення хворих за медичною допомогою та вчасної діагностики. Тому госпіталізація хворих з лептоспірозом обов’язкова!

Від людини до людини хвороба не передається, але доволі високий ризик одночасного зараження в тих, хто живе поряд і , відповідно, міг з’їсти ті ж заражені продукти, випити ту ж воду, тощо.

Профілактика полягає в дотриманні санітарних вимог при експлуатації відкритих водойм. Радикальним методом оздоровлення районів, небезпечних щодо лептоспірозу є знищення гризунів – носіїв інфекції – проведення профілактичної суцільної дератизації.

Лептоспіроз можна попередити, якщо:

  • додержуватись чистоти території двору, не допускати накопичення сміття, залишків корму;

  • герметизувати житлові приміщення, комори, хліви, льохи від попадання в них гризунів;

  • не купатися у водоймах що не облаштовані, або поблизу проводиться випас худоби;

  • при заготівлі сіна захищайте відкриті ділянки тіла одягом, щоб уникнути подряпин.

При виявленні у себе подібних симптомів, при зверненні за медичною допомогою, повідомте лікаря про можливий контакт з об’єктами навколишнього середовища.

Важливий момент у лікуванні та профілактиці лептоспірозу – це обов’язкова госпіталізація, що пояснюється високим ризиком розвитку ускладнень та рецидивів хвороби, а також необхідністю динамічного клініко-лабораторного обстеження хворого.

Лікування лептоспірозу – це комплекс таких заходів:

  • ліжковий режим на весь період лихоманки;

  • молочно-рослинна дієта;

  • антибактеріальна терапія мінімум на 7 днів;

  • введення за спеціальною схемою протилептоспірозного імуноглобуліну, його комбінування з антибіотиками зменшує ризик розвитку рецидивів хвороби і дає відмінний клінічний ефект;

  • дезінтоксикаційна терапія;

  • препарати для покращення згортання крові;

  • знеболювальні засоби;

  • вітаміни;

  • за показаннями – гормональні препарати, діуретики та інші.

Пацієнтам, яких виписали із стаціонару, показане диспансерне спостереження впродовж півроку в інфекціоніста за участі невропатолога, окуліста та нефролога.

Обов’язкова вакцинація потрібна:

  • особам, які працюють на тваринницьких підприємствах, що розташовані на небезпечних по лептоспірозові територіях;

  • особам, які займаються забоєм хворої худоби та переробкою туш хворих тварин;

  • особам, які працюють з живими культурами лептоспірозу;

  • особам, які займаються відловлюванням та утриманням безпритульних тварин.

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області закликають, якщо у вас є симптоми захворювання і ви нещодавно контактували із потенційно зараженою водою — зверніться до лікаря.

При підозрі на лептоспіроз лікування необхідно розпочати якнайшвидше, адже захворювання швидко прогресує. Несвоєчасне звернення до лікаря може коштувати життя! Будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних