Новосанжарська селищна територіальна громада
Полтавський район, Полтавська область

Спалювання рослинних решток шкодить екології, здоров’ю та є незаконним!

Дата: 31.08.2023 15:50
Кількість переглядів: 200

Фото без опису

Щороку восени починається сезон спалювання листя, сухої трави та інших рослинних решток. Такі дії завдають значної шкоди людині та навколишньому середовищу.

Спалення рослинних решток призводить до забруднення атмосфери, води та ґрунту. При їх спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин. Тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму. На присадибних ділянках рослини нерідко окропляють пестицидами, які також вивільняються у повітря при згорянні листя чи трави. Додаткова проблема полягає в тому, що з листям, як правило, горить і різноманітне сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. Під час спалювання листя руйнується ґрунтовий покрив, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми; на природних ділянках вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів; при спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки.

Спалювати рослинні рештки забороняє низка законів, а Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає за це покарання у вигляді штрафу.

Розмір штрафу за таке правопорушення коливається від 3 060 до 6 120 грн - громадянам, а для посадових осіб – від 15 300 до 21 420 грн.

Натомість рекомендуємо компостувати листя – для цього не треба особливих зусиль. Треба спеціальний резервуар або просто яма, куди можна помістити листя, а потім помірно його зволожувати. Навесні цим добривом можна удобрити ґрунт.

Тож будьмо свідомими громадянами своєї країни для себе і майбутнього покоління!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних