Новосанжарська селищна територіальна громада
Полтавський район, Полтавська область

Ботулізм! Як запобігти захворюванню? (пам'ятка для населення)

Дата: 14.06.2024 14:40
Кількість переглядів: 27

Фото без описуБотулізм — це дуже небезпечне і в багатьом випадках смертельне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених бактеріями групи клосіридій. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше - до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в оркнізм хворого. Збудник ботулізму широко поширений в природі (у грунті, прибережному мулі, піску берегів, через що прісноводна риба часто є джерелом зараження людини ботулізмом). Ботулінічні токсини потрапляють в організм через недостатньо оброблену їжу та її неправильне зберігання. У хворих спостерігається нудота, блювання, біль у животі. З’являються загальна слабкість, головний біль, запаморочення. Одна з характерних для ботулізму ознак - погіршення зору, роздвоєння предметів, мерехтіння, сітка перед очима. Унаслідок паралічу м’язів гортані, м’якого піднебіння та язика спостерігається спрага, сухість слизових оболонок, утруднення ковтання, мови га втрата голосу. У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря!

Ботулізм не передається від людини до людини. Основною причиною захворювання на ботулізм - є вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму: зіпсовані домашні консерви з м’яса, риби, грибів, рідше

  • овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені: в’ялені та копчені продукти домашнього приготування. Також, реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.

Рекомендації щодо запобігання захворювання на ботулізм: неприпустимі придбання риби та рибної продукції у невстановлсних (не зареєстрованих) операторів ринку, що реалізують свою продукцію через інтернет мережу та в місцях стихійної торгівлі:

  • не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;
  • для консервування використовувати тільки свіжі, доброякісні, без ознак псування продукти;
  • суворо дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та режимів теплової обробки продуктів в домашніх умовах;
  • домашні консерви потрібно зберігати в холодильнику, в прохолодному місці і бажано не більше року;
  • перед вживанням. їжу потрібно понюхати (продукт, інфікований ботулізмом, часто пахне протухлим жиром);
  • якщо консервовані продукти із зміненим виглядом, смаком, спостерігається бомбаж, їх потрібно ліквідувати.

Будьте обережними, зважаючи на таку небезпеку, яка зазвичай посилюється в теплу нору року. Не забувайте мити руки після прогулянки і тим більше після садових робіт. Привчіть до нього і ваших дітей. Тільки чистота та гігієна зможуть уберегти вас від цієї страшної недуги.

Полтавське районне управління Головного управління Держи родспоживс.пужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних