Новосанжарська селищна територіальна громада
Полтавський район, Полтавська область

Профілактика ботулізму

Дата: 27.05.2024 16:38
Кількість переглядів: 43

Фото без опису Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, з року в рік залишається актуальною. Досить часто це захворювання пов’язують саме  із вживанням рибної продукції.

      У поточному році в Полтавській області зареєстровано 1 випадок захворювання на ботулізм. Захворіла  – мешканка с. Степне, Запорізького району, Запорізької області. Отруєння виникло після вживання риби в’яленої – лящ, виготовленої самостійно в домашніх умовах в Запорізькій області.

     У 2023 році  в   Полтавській області було зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм. Занедужали мешканці м. Полтави 1986 та 1994 року народження, які вживали  рибу в’ялену – лящ. В одному  випадку риба була домашнього виготовлення, в іншому випадку походження риби не відоме.

      В Україні в 2023 році спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 56 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 62 особи, що дещо менше ніж за попередній рік, коли було розслідувано 66 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 72 особи.

     Унаслідок захворювання на ботулізм, у розслідуванні якого брали участь фахівці Держпродспоживслужби, у 2023 зареєстровано 1 летальний випадок, який був пов’язаний із вживанням риби в’яленої (бичків) домашнього приготування (Миколаївська область), у 2022 році померло 3 хворих.

За результатами розслідування випадків ботулізму у 2023 році встановлено, що 26 випадків з 30 постраждалими пов’язані з вживанням консервації домашнього приготування (м’ясні консерви – 19 випадків з 23 постраждалими, рибні – 1 випадок з 1 постраждалим, овочеві – 4 випадки з 4 постраждалими та гриби – 2 випадки з 2 постраждалими); 1 випадок з одним постраждалим пов’язаний з м’ясною продукцією домашнього приготування; 26 випадків з 28 постраждалими пов’язані з вживанням рибної продукції (у тому числі 18 випадків з 20 постраждалими – риба домашнього приготування, 6 – невідомого походження та 2 – придбана у місці стихійної торгівлі). Двоє хворих пов’язують своє захворювання з рибною продукцією, яку було придбано у магазинах, разом з тим при санітарно-епідеміологічному розслідування встановлено, що в 1 випадку в магазині реалізовувалася продукція з підробленими документами (декларацією виробника) – тобто невідомого походження. За результатами розслідування матеріали направлено до правоохоронних органів.

      З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань та вжили відповідні заходи реагування.

Нагадуємо, ботулізм — це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини, які виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут.

Це і обумовлює    важкий перебіг хвороби, тривалий  термін перебування пацієнтів на госпітальному ліжку,  високу летальність, інвалідизацію,  високу  вартість лікування  та реабілітації.

Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування.

В’ялена чи сушена риба може нести небезпеку для життя, адже дуже часто стає «будинком» для розмноження токсинів:

  • така риба не проходить термічну обробку, а ботулотоксин руйнується лише при кип’ятінні впродовж 10–15 хвилин;
  • може бути заражена в природних умовах, оскільки резервуаром інфекції є пісок або ж річковий мул;
  • соління відбулось уже після утворення токсину, адже сіль не руйнує токсин, а лише пригнічує розмноження інфекції;
  • споживачу невідомо про неякісні умови зберігання або транспортування: тривале зберігання пораненої риби на ґрунті, перевезення навалом, без тари.

Аби вберегтися від небезпеки, віддавайте перевагу лише тим продуктам, у якості яких ви впевнені. Уникайте споживання:

  • в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, а також м’ясних та грибних та інших консервів, виготовлених у домашніх умовах;
  • не купуйте їх у місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб;
  • якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
  • якщо сумніваєтесь у якості продуктів.

Симптоми ботулізму:

  • виражена втома, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль;
  • зниження чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), “пелена” перед очима, сухість у роті та горлі, а також труднощі з ковтанням та мовленням;
  • блювання, закреп і здуття живота;
  • параліч дихальних м’язів.

За перших симптомів ботулізму не займайтеся самолікуванням, а негайно зверніться за медичною допомогою!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних